شهرستان فردیس با جمعیتی حدود ۷۰۰ هزار نفر و رشد جمعیتی ۴ درصدی، با وجود دو سد امیرکبیر و طالقان در استان، دستش از آبهای سطحی کوتاه است. خط انتقال لوله ۹۰۰ میلیمتری که قرار است شریان حیاتی ورود آب به فردیس باشد، نزدیک به یک دهه بلاتکلیف مانده است.

خبرگزاری فارس-مریم آقانوری: تغییرات اقلیمی، آلودگیهای پایان ناپذیر هوا، کاهش نزولات جوی و خشکسالی در سالهای اخیر" آب" را به عنوان یک مسئله حیاتی در کشور و شاید در دنیا مطرح کرده است. اما موضوع آب در شهرستان کوچک، متراکم و پرجمعیت فردیس، کمی متفاوت و حیاتیتر است.
شهرستان فردیس با جمعیتی حدود ۷۰۰ هزار نفر و رشد جمعیتی ۴ درصدی، با وجود دو سد امیرکبیر و طالقان در استان، دستش از آبهای سطحی کوتاه است. آب این شهرستان از دل زمین و آبهای زیرسطحی توسط ۷۰ حلقه چاه تامین میشود. اما مگر سفرههای آب زیرزمینی چقدر است که سالهاست چشمبسته دورش نشستهایم و به فکر آیندگان هم نبودهایم؟ در دیزی باز است؛ حیای گربه کجاست؟!
اگر در ابتدای دهه ۹۰، چنگالهای بلند ماشین آلات مکانیکی در عمق ۲۰۰ متری زمین در دشت فردیس به آب میرسید، حالا پس از ۱۰ سال به گفته مسوولان شرکت آب و فاضلاب با برداشتهای بیرویه و کاهش سفرههای آب زیرزمینی این میزان به دو برابر رسیده ودر عمق ۳۵۰ تا ۴۰۰ متری زمین دستمان به آب میرسد.
طرح نجات فردیس؛ راهی به سوی آبهای سطحی
کاهش سفرههای آب زیرزمینی و خشک شدن برخی چاهها به ویژه در بخشهای شمالی فردیس در سالهای گذشته مسوولان شرکت آبوفاضلاب استان البرز را به چارهاندیشی واداشت تا به ایجاد دسترسی فردیس به آبهای سطحی از طریق احداث یک منبع ذخیره آب در شیبی مناسب و لوله گذاری تا فردیس فکر کنند. اهمیت این طرح به اندازهای بود که از آن به عنوان "طرح نجات فردیس" هم نامبرده شده است.
به گفته یکی از مدیران گذشته آبفا در فردیس، طرح اولیه احداث منبع ذخیره آب برای بخشهای شمالی فردیس به ابتدای دهه ۸۰ میرسد و اولین مکاتبات اجرای طرح احداث مخزن جهان نما در سال ۸۳ انجام شده که در نهایت در تیرماه ۱۴۰۰ با موافقت سازمان منابع طبیعی و واگذاری ۵ هزار متر مربع از اراضی پارک جهاننما، موافقت و احداث مخزن ذخیره آب به ظرفیت ۵ هزار متر مکعب آغاز شد.
اگرچه تخصیص زمین توسط منابع طبیعی برای احداث مخزن در پارک جهاننما سالها طول کشید، اما ماجرای چند هزار مترلوله گذاری با قطر ۹۰۰ میلی متر هم به عنوان یک شریان حیاتی که لبهای تشنه فردیس را به آب میرساند، چیزی کمتر از آن نیست.
خط انتقال لوله ۹۰۰ میلیمتری، شریان حیاتی آب برای فردیس
از سال ۹۳ و پس از شهرستان شدن فردیس موضوع اجرای خط انتقال لوله ۹۰۰ از پارک جهان نما و عبور از بزرگراه تهران-کرج، جاده مخصوص، ریل قطار و بستر رودخانه کرج به شهرک وحدت و اتصال به شبکه توزیع آب به صورت جدی مطرح شد. دغدغه آبفا دریافت مجوز لولهگذاری و اجرای آن از نقاط استراتژیک فوق بود و هرگز فکر نمیکرد مانعی دیگر سد راهش شود.
سد محکمی به نام شهرک طالقانی
در همان سالها بخشی از لولهگذاری از سمت شهرک وحدت انجام شد و با عبور از بستر رودخانه، پیش از رسیدن به ریل راهآهن در جوار پادگان شهید میثمی به شهرک طالقانی رسید. شهرکی با ۵۱ خانوار ساکن در خانههای ویلایی که در زمان رژیم سابق به سبکی خاص احداث شده است. اگرچه به گفته مسوولان آبفا طول لولهای که از شهرک طالقانی عبور خواهد کرد، حدود ۵۰۰ متر بیشتر نیست، اما باریکی معابر و زیرسازی شناژ بندی شده آن، عمق نوار حفاری، قطرلولهها و حجم آبی که قرار است از آن بگذرد، قدمت حدود ۵۰ ساله خانهها و عدم افراز املاک منطقه، موجب نگرانی اهالی شده وعدم خدمت رسانی مناسب دستگاههای خدمات رسان بهمه این منطقه هم دلیلی از هزار و یک دلیلِ ممانعتِ اهالی شهرک طالقانی برای عبور خط انتقال، طی این سالها مطرحبودهاست.

از ابتدای اجرای این طرح از نمایندگان مجلس وقت تا استانداران و ... مدعی صحبت با اهالی شهرک طالقانی به عنوان مهمترین معارضین طرح خط انتقال لوله ۹۰۰ بودهاند، اما به گفته مردم منطقه تا پیش از این، هیچگاه مذاکرهای جدی از سوی مسوولان با اهالی شهرک طالقانی صورت نگرفته بود و فقط به عنوان دستاویزی برای عدم پیگیری و کمهمتی مسوولان مطرح بودهاند.
طرح نجات فردیس را نجات بدهید
از سال ۹۳ بیش از ۸ سال گذشته و هیچکس نتوانسته طرح نجات فردیس(خط انتقال لوله ۹۰۰) را نجات بدهد. در سالهای اخیر مردم برخی مناطق به ویژه شمال فردیس، تابستانهایی با خرید آب از تانکرهای سیار را هم تجربه کردند.
بالاخره در سال جاری با جدیت استاندار البرز در رفع مشکلات منطقه، همت مدیران آب و فاضلاب استان و پیگیری فرماندار فردیس در احصای نظام مسائل شهرستان که خط انتقالِ وامانده در پشت دیوارهای شهرک طالقانی یکی از مهمترین آنها بود، این موضوع به صورت جدی مطرح شد.
باید دید معارضان سرسخت خط انتقال لوله ۹۰۰ بالاخره راضی به اجرای طرح شدهاند؟
طبق آنچه از سوی مدیران آبفا اعلام شد؛ در نتیجه پیگیریها درتابستان امسال جلساتی از سوی فرماندار و مدیران شرکت آبفای البرز با هیات مدیره شهرک طالقانی برگزار و با شنیدن خواستههای اهالی منطقه، تفاهمنامهای تنظیم شد.
فرماندار فردیس هم قول داد تا ظرف یک ماه کار را به نتیجه برساند اما حالا چند ماه گذشته و همچنان از اجرای طرح خبری نیست.
آبفا به تعهداتش عمل کند، مسیر خط انتقال باز میشود
موضوع را از فرماندار فردیس جویا شدیم.
خداداد کاشفی، فرماندار فردیس، گفت: مردم درخواستهایی داشتند بنابراین تفاهمنامهای با شرکت آب و فاضلاب تنظیم شد که طبق آن تعهداتی بر عهده شرکت آبفا قرارداده شده و باید انجام شود. پس از آن لوله گذاری انجام میشود. در حال حاضر منتظر انجام تعهدات از سوی آبفا هستیم.
درراستای پیگیری موضوع تعیین حریم شهرستان فردیس، شهرک طالقانی که تا کنون جزو شهرستان کرج بوده در محدوده شهرستان فردیس قرار گرفته که این امر پیگیری و اجرای طرح خط انتقال لوله ۹۰۰ را تسهیل میکند.
مواردی مثل حفر یک حلقه چاه آب در منطقه از جمله تعهدات شرکت آبفاست که باید به تعهداتش عمل کند و این امر را پیگیری میکنیم.
رضایت در گروی حفر یک چاه/ تعهدات آبفا به سرعت انجام میشود
حالا طرح در گروی حفر یک چاه و انجام تعهدات از سوی آبفاست.
در این خصوص با معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان البرز گفتگو کردم.
علی جوادی، معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آبفای البرز، گفت: خط انتقال لوله ۹۰۰ میلیمتری، سامانه انتقال آب سد کرج به فردیس است که شامل یک خط انتقال ۵ کیلومتری، یک باب مخزن ذخیره و احداث فیلتر تصفیه خانه جدید در تصفیه خانه شماره یک است که در حال حاضر ظرفیت تصفیه خانه افزایش پیدا کرده و تا پایان سال ظرفیت آبرسانی به فردیس را خواهد داشت.
احداث مخزن ۵هزارمتر مکعبی پارک جهاننما هم در مهرماه سال جاری به پایان رسید. همچنین از طول ۵ کیلومتری خط انتقال ۲.۵ کیلومتر اجراشدهاست. بخشی از خط انتقال به طول ۷۰۰ متر در پارک جهان نما قرارگرفته که در مرحله مناقصه است و پس از تعیین پیمانکار، لولهگذاری انجام میشود.
تا کنون مشکلی با شهرک طالقانی وجود داشت و اهالی منطقه اجازه عبور لوله از داخل شهرک را نمیدادند. طی توافقات انجام شده، قرار است کار به نتیجه برسد. این پروژه باید از ریل راهآهن، جاده مخصوص و اتوبان عبور کند که هر کدام از جمله نقاط حساس و استراتژیک است و شرایط خاص خود را دارد. بنابراین امیدواریم بتوانیم این مسیر را تا پایان سال آینده به شهر فردیس متصل کنیم.
بخشی از توافقات با اهالی شهرک طالقانی شامل حفر چاه است که در حال دریافت مجوز و همزمان انتخاب پیمانکار هستیم و کار به سرعت انجام میشود.
تابستان آینده فردیس به شبکه آب سطحی متصل میشود
جوادی ادامه داد: برای حل مشکل کمآبیهای فردیس، معطل خط انتقال لوله ۹۰۰ نماندیم و یک پروژه دیگر با حدود ۵ کیلومتر خط انتقال لوله ۵۰۰ میلیمتری در حال اجراست که این خط از منطقه رزکان وارد فردیس میشود و آب سد طالقان را به فردیس انتقال میدهد. بخش اعظم این پروژه اجرا شده و فقط اجرای ۵۰۰ متر در محدوده راه آهن شیخآباد باقیمانده است.
پیشبینی میکنیم این قسمت هم تا پایان سال انجامشود و بتوانیم تا خرداد ماه آب سدطالقان را به مداربهره برداری وارد کنیم. در این صورت تا تابستان آینده، فردیس به شبکه آبهای سطحی متصل میشود.
یک حساب سرانگشتی
سوالات زیادی ذهنم را مشغول کرده و رها نمیکند؛
چرا مدیران آبفا بخش بالادست پروژه و لوله گذاری در نقاط استراتژیک را زودتر اجرا نکردند تا نخواهیم یکسال دیگر برای پروژه سن و سالدار شهرمان منتظر بمانیم؟ البته این سوال را رئیس اداره آبفای فردیس پاسخ میدهد
با توجه به اینکه وضعیت جایگاه مخزن هنوز مشخص نبوده، امکان لوله گذاری در پایین دست و عبور لوله از نقاط استراتژیک وجود نداشته است. از سال گذشته در حین اجرای مخزن طراحی برای لوله گذاری در پایین دست انجام شده است.
به گفته مدیران آبفا تغییر مسیر پروژه ممکن نبود، عبور از پادگان شهید میثمی هم که به دلیل محدودیتهای منطقه نظامی، شق القمر محسوب میشد؛ پس چرا با وجود اهمیت پروژه و منفعتعمومی، در طول این سالها برای اجرا از اختیارات دادستان عمومی و انقلاب استفاده نشد؟
از خیر سوالهای بیجوابم میگذرم و به یک حساب سرانگشتی میرسم؛
اگر مجموع پروژه خط انتقال لوله ۹۰۰ از منبع، خط انتقال و تصفیه خانه که به طور میانگین حدود یک دهه معطل مانده در همان سال ۹۳ و حوالی آن اجرا میشد، با توجه به افزایش چند برابری قیمتها تا کنون، چقدر در هزینهها صرفهجویی میشد؟
شاید جواب فقط همین باشد؛ یک جو همت از مسوولان و یک دستِ همراهی از مردم....
پایان پیام/
شناسه خبر: 1010338